FEL

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"Akiben nincs belső igény a rendes munkára, annak egyénisége sincsen". (Reich Károly)

Reich Károly

Általános Iskola, Balatonszemes

Reich Károly Iskola Alapítványa

reichalap

Eseménynaptár

May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Iskola fejlesztés

Az új eszközeink beszerzése a TIOP 1.1.1-07/1-2008-0967 kódszámú, „A pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése” című pályázat keretein belül történt. A számunkra megítélt támogatási összeg 6.078.606 Ft volt. A fejlesztés az Európai Unió és a Magyar Állam 100%-os támogatásával valósult meg.

A lebonyolítást 2010 októberében kezdtük szervezni, fél év állt a rendelkezésünkre, melyet az utolsó mozzanat, a részletes beszámoló elkészítése zár le.
Az eszközök beszerzését több csatornán keresztül teljesítettük.  A legnagyobb beszállítónk a Somogy Informatika Kft volt, mely céggel régi, stabil kapcsolatunk volt. Ők nagyon sok eszköz árából tudtak kedvezményt adni, vagy olyan bővítéseket tudtak biztosítani, amivel még jobb, korszerűbb eszközöket sikerült az oktatásba bevonni.
Pedagógusaink közül többen, interaktív eszközöket is napi rendszerességgel használók voltak. A tantestület többi tagjában is – látva az IKT eszközöket rendszeresen használók eredményességét - kialakult az igény ezen eszközök használatára. Egymást is tanítottuk, és több szervezett képzés is volt az eszközök, a hozzájuk kapcsolódó programok, oktatási anyagok használatáról. Így az eszközök decemberi beszerzése és január végégtől márciusig történő folyamatos hadrendbe állítása után oktatásunkban napi gyakorlattá válhatott használatuk.
A tankönyvek megrendelésénél már figyelembe vettük, mely tankönyvcsaládokhoz kapcsolódik interaktív anyag, csomag. Ezeket részesítettük előnybe, sőt volt olyan tankönyves cég – Mozaik – akik még ingyenes tanfolyamot is tartottak részünkre. A 2010/11-es tanév végén már jól látható volt, hogy a fejlesztések az oktatás minőségét, hatékonyságát jelentőse javítani tudják.

Milyen eszközökkel gyarapodtunk?
A fejlesztésnek köszönhetően teljesen megújult az informatika tanterem. Új lett a szerver, lényegesen gyorsabb, stabilabb lett az Internet kapcsolat, a tanári és a diákok gépe közti kommunikáció.  Megújultak a gyerekek által használt gépek, gyorsabbak, megbízhatóbbak lettek. A gépek kialakításánál konkrét igénnyel éltünk, így a majdani bővítési lehetőség is biztosított. Az új monitorokkal a gyerekek szemeinek védelmét is biztosabbnak tudjuk.

Három komplett tantermi csomagot vásároltunk, így a már meglévőkkel együtt öt tanteremben tudunk interaktív módon oktatni.
A felszabaduló gépeket bevonva, minden tantermet fel tudtunk szerelni számítógéppel, internet kapcsolattal. Bővíteni tudtuk a könyvtári gépek számát, sőt a zeneiskola és a szakszolgálat gépparkját is fiatalabbra tudtuk cserélni.
A pedagógusok otthoni munkáját jelentősen segítik azok a laptopok, melyek a tantermi csomag részeként kerültek a rendszerbe. Ezek a gépek a mobilitást biztosítják.

A fejlesztés egyértelműen emelte az oktatás színvonalát. A gyerekek élvezettel használják az interaktív táblát, egyszerűbb lett a szemléltetés, könnyebb a motiválás. Bár a kollégáknak még évekig tartó komoly munkát fog jelenteni a tananyaguk szemléltető eszközrendszerének folyamatos átalakítása az új eszközökhöz, ezt a feladatot mindenki nagyon tudatosan, és örömmel teljesíti, egyrészt, mert látható a haszna, másrészt mert így az egyébként is esedékes felülvizsgálat, átgondolás is megtörténik.
Külön öröm, hogy az eszközök nem csak a gyerekek képzésében vesznek részt, hanem a településen élő, az informatikai eszközök használatát tanuló lakosokat is oktathatjuk velük. Első használóik éppen a nyugdíjas egyesület tagjai voltak, akik így a lehető legkorszerűbb eszközökön tanulhattak.

Copyright © 2024 Reich Károly Általános Iskola, Balatonszemes Rights Reserved.